Ga naar de inhoud

Zwarte zaterdag 2016

  De route du soleil is gekend als de makkelijkste manier om naar het Zuiden van Frankrijk te reizen. Je kan op veel plaatsen een stop maken om interessante steden te bezichtigen en er is een aansluiting die al vanuit Amsterdam vertrekt. Omwille van deze redenen en de makkelijke bereikbaarheid die de route biedt, is het niet alleen een nuttige maar ook een zeer drukke snelweg.

  Drukke momenten in het verleden

  Traditioneel is de route du soleil best te vermijden op zwarte zaterdag. Dit is de zaterdag waarop er een massale vakantie-uittocht is in Frankrijk. Gewoonlijk valt zwarte zaterdag het laatste weekend van juli en/of het eerste weekend van augustus. De reden dat deze zaterdagen zo druk zijn is omdat er in het hoogseizoen in het Zuiden van Frankrijk vaak enkel huisjes in parken gehuurd kunnen worden per week, van zaterdag tot zaterdag. Het drukste moment op de route du soleil is op zwarte zaterdag in 2009 geweest, toen er ruim 870 km file stond. Oppassen geblazen dus als je geen uren in een stilstaande auto wilt doorbrengen!

  Prognose voor 2016

  Voor 2016 is de prognose niet erg verschillend van het verleden. Zwarte zaterdag zal waarschijnlijk vallen op 30 juli. Ook op 6 augustus zou het best kunnen dat er een immense drukte zal ontstaan op de route du soleil. 2 en 3 weken na de zwarte zaterdagen wordt er in tegengestelde richting, dus richting noorden, eenzelfde drukte verwacht wanneer vakantiegangers terug naar huis keren. Ook op andere zaterdagen tijdens de zomervakantie wordt drukte verwacht, maar ze zullen niet kunnen tippen aan 30 juli en 6 augustus. Het is sterk aangeraden op deze data de route du soleil te vermijden, dus als je de kans hebt op een andere dag af te reizen, kan je hier best voor opteren.

  De route du soleil is nog altijd te verkiezen voor jouw trip naar Frankrijk. Vergeet alleen niet op het juiste moment te gaan om frustratie te vermijden!