Ga naar de inhoud

Zwarte zaterdag

  Uitgerust aankomen op vakantie bestemming? Neem een overnachtingshotel langs route de soleil

  Wanneer je er voor kiest om naar het zuiden van Frankrijk op vakantie te gaan via de Franse snelwegen, dan is de kans groot dat je reeds hebt gehoord van zwarte zaterdag, welke in het Frans: samedi noir wordt genoemd. Er staan dan honderden kilometers file op de snelwegen in Frankrijk en is het enorm druk bij bezinestations en parkeerplaatsen. Zwarte zaterdag wordt gezien als de drukste zaterdag van het jaar op de Franse autosnelwegen en dat zal je als reiziger geweten hebben. Kenmerkend voor zwarte zaterdag is ook dat ze elk jaar op een andere zaterdag valt. In het verleden viel zwarte zaterdag bijvoorbeeld veelal in het laatste weekend van de maand juli, maar ook de eerste zaterdag van augustus kan eenvoudig als zwarte zaterdag worden bestempeld. De exacte datum van zwarte zaterdag wordt vooral bepaald aan de hand van de vakanties die werknemers in Frankrijk zelf, maar ook in de omliggende landen hebben. Deze datum wordt dan ook steeds door de Franse verkeersdienst bekend gemaakt.

  Zwarte zaterdag 2012

  Wie dit jaar naar het zuiden van Frankrijk trekt via bijvoorbeeld route du soleil of in ieder geval door het zuiden van Frankrijk moet rijden doet er goed aan om zaterdag 4 augustus 2012 te mijden. Deze zaterdag werd door de Franse verkeersdienst immers aangekondigd als zwarte zaterdag. Hoewel deze in de meeste gevallen in de laatste week van juli valt is dat dus dit jaar niet het geval. Zaterdag 28 juli 2012 is het bijzonder druk en kan een zwarte zaterdag genoemd worden, echter valt de drukste dag van het jaar op de Franse snelwegen op 4 augustus.

  Wanneer je, je vakantie reeds hebt geboekt en je toch op zaterdag 4 augustus 2012 de weg op moet wordt het dus uitkijken geblazen. Steeds meer vakantiegangers kiezen er in dit geval voor om midden in de nacht te vertrekken, maar veel zin heeft dit niet. De kans dat je dan in Frankrijk midden in de files terecht komt is immers bijzonder groot. Je doet er dan ook steeds beter aan om later te vertrekken om zo achter de files te blijven en de belangrijkste spitsuren te vermijden. Let wel, op zwarte zaterdag dien je nooit rekening te houden met de voorspelde reistijd. De kans dat je 100 kilometer per uur kunt rijden is immers bijzonder klein.

  zwarte-zaterdag-2012-frankrijk-routedesoleil

  Waar verder nog rekening mee houden op zwarte zaterdag?

  Als reiziger is het vooral belangrijk om op zwarte zaterdag niet enkel en allen rekening te houden met het verkeer op zich, maar ook met de activiteit naast de weg. Zoals gezegd is er op zwarte zaterdag het meeste verkeer op de Franse autosnelwegen naar het zuiden terug te vinden en dat heeft ook zo zijn invloed op de wachttijden aan de benzinepompen en de hotels. Hoewel steeds meer mensen er voor kiezen om hun overnachtingshotel niet op voorhand te reserveren is dit op deze dag misschien wel aan te raden. De kans dat je voor onaangename verrassingen komt te staan is op zwarte zaterdag immers altijd het grootst. Vertrek je met andere woorden op zwarte zaterdag naar het zuiden van Frankrijk of keer je er van terug, hou dan zeker rekening met de grote drukte, zorg dat je goed bent uitgerust en gooi tijdig de tank vol. Alleen zo kan je op een zo comfortabel mogelijke manier de weg naar je vakantiebestemming of naar huis aanvatten.

  Laatste nieuws en sluiproutes route du soleil

  Ben je het Frans machtig of versta je Engels, dan kun je via de radio luisteren naar Radio Traffic op 107.7 FM. Daar geven ze het laatste nieuws over de drukte op de Franse wegen en welke sluiproutes je kunt nemen.

  Echter zorg altijd dat je een volle tank hebt voor je Frankrijk in rijdt en voldoende eten en drinken bij je hebt.

  Drukte op snelwegen door geplande wegwerkzaamheden en files aan de route de soleil in 2012

  • Op de snelweg A6 (Autoroute de Soleil) voor de tol van Villefranche-sur-Saône;
  • Op de snelweg A9 bij de Spaanse grens bij Perpignan (onegveer 250 km. ten zuiden van Orange). Ernstige vertragingen in beide rij richtingen door wegwerkzaamheden tot juni 2013;
  • Tijdens de Tour de France wordt er op 22 juli 2012 veel verkeer verwacht in en rondom Parijs, waar de Tour, zoals elk jaar, eindigt. Er worden geen snelwegen afgezet, maar door toeloop aan bezoekers is de kans op files zeer groot.

  Wil je uitgerust op je vakantie bestemming aankomen?

  Reizen is vermoeiend, zeker op een zwarte zaterdag. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om langs de route de soleil te overnachten in een overnachting hotel of overnachting camping. Je kunt dan onderweg al lekker genieten van je vakantie en kunt het laatste gedeelte van de route de soleil weer uitgerust verder reizen.

  Kijk ook eens op zwarte zaterdag Frankrijk in 2013.